Studiu - Canabisul este sigur pentru gestionarea durerii și un înlocuitor eficient al opioidelor

Studiul canadian se adaugă la volumul tot mai mare de cercetări care nu numai că au descoperit că canabisul este eficient în tratarea durerii, dar poate funcționa bine și ca înlocuitor pentru opioide. Un nou studiu care provine din Canada confirmă și mai mult eficacitatea uimitoare a canabisului pentru durere.

Pacienții au experimentat ușurare folosind canabis pentru dureri și au redus sau au eliminat total utilizarea opioidelor potențial periculoase. Descoperirile studiului se bazează pe cele din cercetările anterioare care au descoperit că canabisul ajută la gestionarea durerii pentru cei care suferă de durere cronică. Studiul include ulei CBD, despre care cercetările arată că sunt, de asemenea, foarte eficiente în gestionarea durerii.

Noul studiu, publicat în ”Pain Medicine Journal”, a raportat că pacienții care consumă canabis zilnic au avut îmbunătățiri prelungite în gestionarea durerii și o calitate crescută a vieții.

Ei nu au experimentat doar ușurare în intervale de timp de o lună, ci și pe parcursul întregii 12 luni în care au participat la studiu. Începând cu aproximativ trei luni, pacienții au început să simtă o îmbunătățire a sănătății fizice și mentale generale.

Cercetătorii au scris: „Concluziile acestui studiu se adaugă la dovezile cumulate în sprijinul canabisului medicinal pe bază de plante ca opțiune de tratament sigură și eficientă și potențial substitut al medicamentelor opioide sau terapie de augmentare pentru gestionarea simptomelor și a calității vieții la pacienții cu dureri cronice.”

 

Pacienții au experimentat și alte beneficii în urma consumului de canabis

Cercetătorii din Toronto și-au propus să determine efectul canabisului medicinal asupra durerii cronice pe parcursul unui an. Ei au evaluat 751 de pacienți la o clinică specializată în canabis medicinal. Studiul s-a încheiat în martie 2019.

Doar 60% dintre pacienții din studiu au spus că au avut experiență anterioară în utilizarea canabisului, fie în scopuri recreative, fie în scopuri medicale.

Reducerea severității durerii a început la aproximativ o lună de la studiu. Pe lângă gestionarea îmbunătățită a durerii, pacienții au prezentat și „scăderi semnificative” ale durerilor de cap, oboseală, anxietate și greață.

Important este că pacienții care au raportat că au folosit opioide pentru gestionarea durerii au încetat să le mai folosească la fel de frecvent după ce au experimentat o reducere a cantității de durere când au folosit produse din canabis.

Într-o declarație, directorul adjunct al NORML, Paul Armentano, a spus: „Aceste rezultate se adaugă la corpul tot mai mare de literatură care susține utilizarea terapeutică a canabisului ca agent analgezic care economisește opioide”.

 

Alte studii au descoperit că canabisul este eficient pentru gestionarea durerii

Studiile anterioare au ajuns aproape la aceleași concluzii ca cele făcute de cercetătorii canadieni. A condus la experții care recomandă CBD pentru durere, inclusiv uleiuri, loțiuni și comestibile. Pacienții au raportat că se confruntă cu reducerea durerii și un somn mai bun prin utilizarea uleiurilor CBD.

Studiile științifice din Minnesota și Israel din 2018 au fost printre primele care au conectat direct canabisul și tratarea durerii cronice. În studiul din Minnesota, mai mult de jumătate dintre persoanele implicate au raportat că au experimentat un nivel ridicat de beneficii de la canabis în tratarea durerii cronice.

Numărul mare de cercetări din ultimii ani care arată că canabisul este eficient și sigur în tratarea durerii este imposibil de ignorat. De asemenea, susține argumentul pentru legalizarea canabisului și îi face pe mulți oameni care continuă să se întrebe de ce opioidele sunt legale, dar canabisul nu.

 

 

Referințe:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32556203/

https://norml.org/blog/2020/06/19/study-cannabis-associated-with-reduced-opioid-use-prolonged-benefits-in-pain-patients/