CBD și homeostazia

Există numeroase articole și studii care sugerează că sistemul endocannabinoid și Cannabidiolul joacă roluri importante în promovarea homeostaziei. Pe scurt, homeostazia (sau homeostaza) este termenul care descrie procesele implicate în menținerea unui echilibru intern al organismului în timpul schimbărilor constante din mediul exterior.

La oameni, homeostazia implică o varietate de procese diferite și interdependente care asigură funcționarea adecvată a corpului.

Condițiile din organism pot varia în funcție de un număr de factori externi diferiți. Căldura dintr-o zi de vară, de exemplu, ar putea cauza scăderea tensiunii arteriale și crea senzația de amețeală, oboseală sau greață.

De asemenea, stresul cauzat de pregătirea unei prezentări la locul de muncă sau a unui examen dă sentimente de anxietate și/sau diverse dureri fizice. Homeostazia este cea care nivelează aceste efecte ale factorilor externi, și reglează diferite aspecte ale organismului astfel încât se menține un echilibru, indiferent de schimbările din mediul extern.

Mecanismele de răspuns la acești factori sunt integrați în corp și îl ajută să îndeplinească și să mențină homeostazia. Ele au în comun trei elemente esențiale:

-          Receptori responsabili pentru detectarea schimbărilor externe

-          Un centru de control care decide respunsul la aceste schimbări

-          Executori care efectuează răspunsul

Să luăm ca exemplu reglementarea temperaturii interne a corpului. Aici, centrul de control este reprezentat de hipotalamus, partea creierului care detectează schimbările din temperatură și care răspunde la acestea în mod corespunzător pentru a menține o temperatură internă optimă.

Hipotalamusul funcționează că un termostat; folosind receptorii din piele și din structurile interne ale corpului, hipotalamusul poate detecta orice schimbări în temperatură și reacționa la ele. Astfel, atunci când temperatura crește, corpul începe să piardă din căldură pentru a menține temperatura internă la 37°C. Pe de altă parte, atunci când temperatura scade, organismul va reduce căldura.

Este din ce în ce mai clar că homeostazia se leagă de sistemul endocannabinoid al organismului uman; ea poate fi promovată de procesele și reacțiile chimice care au loc atunci când CBD-ul se leagă de receptorii endocannabinoizi CB1 și CB2. Câteva dintre procesele susținute de sistemul endocannabinoid și legătura lui cu CBD-ul sunt extrem de importante pentru buna funcționare a corpului, și pot fi îmbunătățite de prezența compusului Cannabidiol.

Metabolism

Sistemul endocannabinoid reglează metabolismul. Stimulând receptorii cheie în zone precum tractul digestiv, pancreasul, ficatul și țesutul adipos, sistemul endocannabinoid afectează o varietate de procese metabolice.

Există studii care sugerează că endocannabinoizii pot pot influența digestia și absorbția de nutrienți. De asemenea, sistemul endocannabinoid ar putea influența direct felul în care nutrienții sunt păstrați și transportați în corp.

De exemplu,  un studiu din 2016 a arătat că sistemul endocannabinoid este implicat în procesul de “brunare a grăsimii”. Sunt două tipuri de grăsime în corp: albă, asociată cu riscuri mai mari de diabet, și brună, care poate chiar să ardă energie și calorii.

Rezultatele au sugerat că sistemul endocannabinoid poate fi folosit pentru a trata o varietate de condiții metabolice, inclusiv obezitatea și diabetul. Studiul confirmă că sistemul endocannabinoid are un rol homeostatic important în reglarea proceselor metabolice.

Stare, emoție și stres

Receptorii cannabinoizi sunt prezenți în întreg corpul, mai ales în creier, unde receptorul CB1 se găsește în concentrații mari în zonele creierului implicate în administrarea stresului, emoțiilor, stării de spirit și răspunsului la frică.

Studiile pe animale au demonstrat că prin stimularea receptorilor din aceste zone, sistemul endocannabinoid poate ajuta la reducerea stresului, anxietății și fricii.

Într-un studiu al Jurnalului European de Farmacologie din 2008, anandamida, a cărei producție și cantitate poate fi reglată de prezența CBD, a redus anxietatea la șobolani.

Imunitate

Spre deosebire de receptorii CB1, receptorii CB2 se găsesc cel mai des în celulele imunitare. Stimulând acești receptori, cannabinoizii pot juca un rol în reglarea imunității.

În tractul digestiv, de exemplu, studiile au arătat că sistemul endocannabinoid poate regla homeostazia imunitară și combate boli precum boala Crohn. Această boală este caracterizată de un dezechilibru care produce atacul țesutului sănătos din tract. Cannabinoizii pot reduce inflamația cronică rezultată din această condiție.

O altă lucrare din 2009 a cercetat rolul endocannabinoizilor în reglarea sistemului imunitar. S-a descoperit că folosirea endocannabinoizilor sau inhibitorilor din enzimele acestora poate opri hiperactivitatea imunitară și ajuta corpul să își revină din leziuni imunitare.

Cannabidiolul este special printe compușii din plante deoarece el nu se leagă direct de receptorii endocannabinoizi din corp. În schimb, el poate stimula activitatea din receptori fără a crea o legătură directă, având efecte unice asupra corpului.

CBD-ul promovează sinteza compusului 2-AG (2-Arahidonilglicerol) care la rândul lui stimulează activitatea în receptori. De asemenea, studiile arată că CBD-ul poate inhibă activitatea enzimei responsabile pentru descompunerea anandamidei.

Pe de altă parte, Cannabidiolul se leagă de alt receptor numit TRPV-1, care joacă un rol în reglarea temperaturii corpului, durerii și inflamației.

Prin interacțiunea cu TRPV-1 și provocarea creșterii anandamidei și 2-AG, Cannabidiolul promovează activitatea endocannabinoida sănătoasă. Prin urmare, dacă sistemul endocannabonoid este legat direct de o mulțime de procese homeostatice, acest compus natural poate stimula organismul și asigura funcționarea lui corectă și adecvată.